Het belang van typevaardigheid

"Waarom moet ik eigenlijk met tien vingers en blind leren typen?"

Typevaardigheid

Onderzoek

 

Het is belangrijk dat kinderen een goede typevaardigheid hebben. Computers zijn immers niet meer weg te denken uit het onderwijs. Leerlingen werken steeds meer op de computer, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. Huiswerk en werkstukken moeten digitaal ingeleverd worden en steeds meer toetsen worden digitaal afgenomen. Dit zou kunnen betekenen dat kinderen steeds meer gaan typen en minder gaan schrijven.

 

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is gebleken dat kinderen die op jonge leeftijd met tien vingers leren typen, zich gemakkelijk kunnen aanpassen op de middelbare school. Het maken van werkstukken, uittreksels en verslagen wordt een stuk eenvoudiger.

 

Logo Radboud Universiteit Nijmegen
onderzoek naar het belang van typevaardigheid

Dr. Henny van der Meijden

 

Dr. Henny van der Meijden van de Radboud Universiteit Nijmegen is van huis uit didacticus. Sinds 2005 heeft zij verschillende onderzoeken gedaan naar het belang van goede typevaardigheid bij kinderen.

 

In haar laatste boek heeft ze uitgelegd waarom het zo belangrijk is dat kinderen blind leren typen en waarom de school de plaats is waar je dat het beste kunt doen. Ze heeft onderzoeken beschreven waarin duidelijk wordt dat blind typen leerlingen veel voordelen oplevert in hun gehele onderwijscarrière, en daarna! Dat geldt met name voor kinderen met dyslexie, ADHD, autisme en problemen met de motoriek. Ouders en ergotherapeuten moeten scholen soms smeken om digitale hulpmiddelen voor hun kind te krijgen. Zeker met betrekking tot het creëren van gelijke kansen voor iedere leerling is het voor scholen van belang hun leerlingen digitale vaardigheden mee te geven. Blind leren typen zou daarom volgens Henny een vaste plaats moeten krijgen binnen het curriculum voor digitale geletterdheid.

Toekomst voor blind typen?

 

Welke ontwikkelingen staan ons te wachten? Digitalisering zet zich voort. AI is hot. Typen leerlingen dan nog wel? Hoe zit het met spraakcomputers? Je kunt toch ook al een opname maken met je telefoon en die dan als tekst omzetten en naar jezelf versturen? En voor verslagen kunnen leerlingen toch een bot gebruiken zoals ChatGPT? Typen ze dan nog wel? Wordt dat niet de toekomst?

 

Technisch gezien zullen de mogelijkheden steeds groter worden, ook in het onderwijs. Hoe en in welk tempo de technologie het onderwijs gaat veranderen, blijft nog onduidelijk. Henny van der Meijden is in ieder geval van mening dat blind typen een belangrijk onderdeel is van de ontwikkeling van digitale vaardigheden voor leerlingen, en wij van TypeWorld onderstrepen dat!

 

Benieuwd naar de onderzoeken en het boek?

 

Lees meer

 

 

logo TypeWorld
Navigatie
Aanmelden

TypeWorld Kids is dé uitdagende online typecursus voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Kinderen leren met tien vingers blind typen en ze ontvangen een certificaat als afsluiting van de cursus.

Contact
Instruct Uitgeverij
 Denemarkenweg 13
 Bodegraven

info@typeworld.nl
(0172) 65 09 83