Het belang van typevaardigheid

"Waarom moet ik eigenlijk met tien vingers en blind leren typen?"

Typevaardigheid

Onderzoek

 

Het is belangrijk dat kinderen een goede typevaardigheid hebben. Computers zijn immers niet meer weg te denken uit het onderwijs. Leerlingen werken steeds meer op de computer, zowel in het basisonderwijs als in het voortgezet onderwijs. Huiswerk en werkstukken moeten digitaal ingeleverd worden en steeds meer toetsen worden digitaal afgenomen. Dit zou kunnen betekenen dat kinderen steeds meer gaan typen en minder gaan schrijven.

 

Uit onderzoek van de Radboud Universiteit in Nijmegen is gebleken dat kinderen die op jonge leeftijd met tien vingers leren typen, zich gemakkelijk kunnen aanpassen op de middelbare school. Het maken van werkstukken, uittreksels en verslagen wordt een stuk eenvoudiger.

 

Logo Radboud Universiteit Nijmegen
onderzoek naar het belang van typevaardigheid

Dr. Henny van der Meijden

 

Dr. Henny van der Meijden van de Radboud Universiteit Nijmegen is van huis uit didacticus. Sinds 2005 heeft zij verschillende onderzoeken gedaan naar het belang van goede typevaardigheid bij kinderen.

 

In een van haar studies is zij samen met Mariëtte Tesselhof, typedocente, de relatie nagegaan tussen typevaardigheid en de spellingvaardigheid en stelvaardigheid van kinderen uit de bovenbouw van het basisonderwijs. De onderzoeksvraag was of het vergroten van de typevaardigheid effect heeft op het spellen en stellen van basisschoolkinderen. Voor het vergroten van de typevaardigheid is TypeWorld Kids gebruikt.

Conclusie

 

De kinderen uit de experimentele groep die een typecursus volgden, konden in de nameting veel sneller typen, maakten minder spelfouten en produceerden langere verhaaltjes van betere kwaliteit dan de leerlingen uit de controlegroep die geen cursus gevolgd hadden. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat aandacht voor typevaardigheid in het basisonderwijs gerechtvaardigd is.

 

Wilt u het hele onderzoek lezen?

 

Lees meer

 

 

logo TypeWorld
Navigatie
Aanmelden

TypeWorld Kids is dé uitdagende online typecursus voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Kinderen leren met tien vingers blind typen en ze ontvangen een certificaat als afsluiting van de cursus.

Contact
Instruct Uitgeverij
 Denemarkenweg 13
 Bodegraven

info@typeworld.nl
(0172) 65 09 83