Toetsenbord 2.0

Drie laptopfabrikanten staan op het punt om contracten te sluiten met een start-up die een toetsenbord ontwikkelt met toetsen voorzien van elektronische inkt. Daardoor kunnen de letters van functie wisselen tijdens gebruik. Ook Apple heeft interesse. (Lees het volledige artikel van Tweakers op hun website, of hieronder.)

 
Keyshot-Render-v01-20160528-cropped
 

Het is onbekend of de drie laptopfabrikanten het volledige product gaan integreren in hun laptops of dat het bijvoorbeeld gaat om een rij functietoetsen of numpad met elektronische inkt. Het is ook onduidelijk wie de drie fabrikanten zijn. De Australische startup Sonder, die momenteel werkt onder de vleugels van fabrikant Foxconn, zegt daar niets over tegen 9to5 Mac.

 

Sonder werkt aan een ‘ramplank’ met toetsen van elektronische inkt, die daardoor meer dan alleen letters en de reguliere symbolen kunnen laten zien. Een van de belangrijkste voordelen voor laptopfabrikanten is dat ze geen aparte versies hoeven te maken met verschillende indelingen, zoals qwerty, qwertz en azerty. Dat is dan een softwarematige instelling. Bovendien kunnen programma’s snelkoppelingen weergeven, zodat gebruikers niet een toetscombinatie hoeven te onthouden.

 

Ook heeft Sonder gesprekken gehad met Apple. Het is onduidelijk hoe de technologie van Sonder zou passen in de producten van de Amerikaanse fabrikant. Er gaan al maanden geruchten dat de komende MacBooks, die volgens recente informatie op 27 oktober zouden moeten uitkomen, een oledscherm krijgen die de functietoetsen vervangt. Oled vereist meer energie dan elektronische inkt, die alleen stroom verbruikt bij het wisselen tussen beelden op het display. Onder meer e-readers gebruiken elektronische inkt.

 

Het idee om toetsenborden te maken met aanpasbare toetsen is niets nieuws. In 2008 verscheen bijvoorbeeld de Optimus Maximus, een toetsenbord met 113 oled-schermpjes.

 

Terug naar nieuws Naar Tweakers

 

 

Navigatie
Aanmelden

TypeWorld Kids is dé uitdagende online typecursus voor kinderen vanaf ongeveer 10 jaar. Kinderen leren met tien vingers blind typen en ze ontvangen een certificaat als afsluiting van de cursus.

Contact
Instruct Uitgeverij
 Denemarkenweg 13
 Bodegraven

info@typeworld.nl
(0172) 65 09 83